vineri, 8 aprilie 2011

Om nobil

George Brailoiu, un om de afaceri stabilit in America, a cumparat documentele si manuscrisele scriitorului Emil Cioran pentru a le dona statului roman. Evident ca nici un reprezentant al statului roman nu a participat la licitatie. Evident ca statul roman nu avea de unde sa dea in jur de 400000 de euro pe acele documente. Nu il inteleg pe om de ce a facut acest lucru. Evident, e o mandrie pentru mine, ca cetatean al Romaniei, sa merg la Paris si sa zic "Uite, asta a fost roman! Asta va da clasa, cacatilor!", dar nu cred ca statul roman si poporul roman merita sa se bucure de mai mult decat operele lui. In primul rand pentru ca statul i-a retras cetatenia lui Emil Cioran, in al doilea rand ca nu a fost in stare sa il valorifice si in al treilea rand ca nu da 2 bani pe documentele lui. De ce sa ajunga ceva ce-i al nostru la noi, daca noi nu apreciem? Rasisti sau nu, francezii pastreaza si apreciaza operele la adevarata lor valoare, fie ca se numesc "Mona Lisa", fie ca se numesc "Domnisoara Pogany".
Fapta omului acesta este asemanatoare cu fapta unui om sarman si izgonit care ii face un cadou frumos izgonitorului. Foarte frumoasa si nobila, dar greu de inteles.

2 comentarii:

ruxata spunea...

la licitatie a participat (sau a incercat) si BCU impreuna cu nush ce institutie. dar nu aveau buget disponibil mai mult de 150.000 euro din cate imi aduc aminte de la stirile de aseara.

Alexandra Florentina spunea...

Faptul ca a fost o institutie cu buget limitat nu inseamna ca statul a fost reprezentat. Trebuia sa fie prezent acolo Ministerul Culturii sau un alt reprezentant al Romaniei care sa zica "Frate, nu ma uit la bani, cumpar tot ca ce e romanesc trebuie sa stea la noi!".